Script support IE Browser

Kada su nam oči otvorene, najčešće su uperene u ekran mobitela, laptopa, kompjutera ili televizora. Svi ti aparati emitiraju plavu svjetlost (High Energy Visible ili HEV) koja vam može oštetiti vid ako ste joj previše izloženi. Usto, plava svjetlost dolazi i od LED rasvjete koja posljednjih godina ubrzano mijenja

halogenu rasvjetu u unutarnjim i vanjskim prostorima. Simptomi poput crvenih suhih očiju ili zamora očiju prvi su znakovi da je potrebno obratiti dodatnu pažnju i zaštititi vid.

1. Odmorite oči

Kao što od dugog sjedenja zabole leđa, tako i od predugog buljenja zabole oči. Srećom, postoji jednostavno rješenje kojeg je lako zapamtiti. Nakon svakih 20 minuta gledanja u ekran, uzmite odmor od 20 sekundi i to tako što ćete gledati u tačku udaljenu otprilike 6 metara. Uspijete li razviti takvu naviku, oči će vam biti vrlo zahvalne.

2. Opremite se naočalama

Ako vam je radno mjesto vezano uz ekran, a usto ste, recimo, ljubitelj serija i filmova, razmislite o nabavci takozvanih “blue cut naočala”, posebnih modela naočala koje filtriraju štetnu plavu svjetlost i namijenjenih onima koji rade za računarima.